Profiteroles (ciastka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2107
Składniki:
- Na ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 3 białka jajek
- 2 łyżki mleka
- 1,5 łyżki cukru pudru
- sól
- Na wypełnienie:
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- Na polewę:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: masło stopić w rondlu na małym ogniu, wlać do niego mleko, wymieszać i zagotować. Mąkę zmieszać ze szczyptą soli, po czym stopniowo wsypywać do zagotowanych składników, cały czas mieszając. Białka ubić mikserem z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodać do zagotowanych składników. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i ściągnąć z ognia. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką nałożyć na nią przygotowaną wcześniej masę. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć, przestudzić i przekroić na połówki.
Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondelku na małym ogniu, po czym wlać do niego syrop klonowy, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić, a potem poleć tym jedną połowę przekrojonych ciastek. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszysta pianę. Ubitą przełożyć na drugą połowę przekrojonych ciastek i wszystko razem zlepić w całość i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło oraz cukier brązowy i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczone składniki dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać ciastka na talerzu.
Przygotować wypełnienie: masło stopić w rondelku na małym ogniu, po czym wlać do niego syrop klonowy, wsypać cukier brązowy, szczyptę soli i dokładnie wymieszać, aby składniki dobrze się rozpuściły. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić, a potem poleć tym jedną połowę przekrojonych ciastek. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym na puszysta pianę. Ubitą przełożyć na drugą połowę przekrojonych ciastek i wszystko razem zlepić w całość i przełożyć na talerz.
Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla, dodać do tego masło oraz cukier brązowy i rozpuścić na małym ogniu. Rozpuszczone składniki dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać ciastka na talerzu.
Komentarze (0)