Ziemniaki w cieście z serem i jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2906
Składniki:
- 300 g ziemniaków
- 300 ml letniego mleka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 200 g mąki
- 150 g tartego sera żółtego
- 6 suszonych pomidorów
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru
- pęczek szczypiorku
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać lekko osoloną wodą i ugotować w mundurkach. Potem odcedzić, obrać ze skóry i utłuc. Pomidory suszone pokroić bardzo drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę zmieszać ze szczyptą soli i przesypać na stolnicę. Dodać do niej roztarte drożdże, tłuczone ziemniaki, pokrojone drobno suszone pomidory, tarty ser żółty, tartą gałkę muszkatołową, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta uformować ręcznie owalne kształty i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Jogurt zmieszać z pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą soli i przelać do małej miseczki, po czym podawać z całą potrawą.
Komentarze (0)