Ziemniaki w cieście z serem i jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2906
Ziemniaki w cieście z serem i jogurtem
fot. Butaris / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g ziemniaków
  • 300 ml letniego mleka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 200 g mąki
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 6 suszonych pomidorów
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • pęczek szczypiorku
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki zalać lekko osoloną wodą i ugotować w mundurkach. Potem odcedzić, obrać ze skóry i utłuc. Pomidory suszone pokroić bardzo drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę zmieszać ze szczyptą soli i przesypać na stolnicę. Dodać do niej roztarte drożdże, tłuczone ziemniaki, pokrojone drobno suszone pomidory, tarty ser żółty, tartą gałkę muszkatołową, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie z ciasta uformować ręcznie owalne kształty i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Jogurt zmieszać z pokrojonym szczypiorkiem oraz szczyptą soli i przelać do małej miseczki, po czym podawać z całą potrawą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów