Ziemniaki w cieście

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2489
Ziemniaki w cieście
fot. mary_thompson / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • olej do głębokiego smażenia
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 7 mm.

Przygotować ciasto: mleko przelać do miski, wbić do niego jajko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ziemniaków i całość roztrzepać trzepaczką, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W roztrzepanych składnikach zanurzyć pokrojone gotowane ziemniaki.

Następnie wszystko przełożyć łyżką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów