Ziemniaki w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2733
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w plastry o grubości 7 mm.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski, wbić do niego jajko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ziemniaków i całość roztrzepać trzepaczką, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W roztrzepanych składnikach zanurzyć pokrojone gotowane ziemniaki.
Następnie wszystko przełożyć łyżką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mleko przelać do miski, wbić do niego jajko, wsypać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ziemniaków i całość roztrzepać trzepaczką, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki. W roztrzepanych składnikach zanurzyć pokrojone gotowane ziemniaki.
Następnie wszystko przełożyć łyżką do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor na średnim ogniu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)