Ziemniaki z serem w cieście z curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2758
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków
- 40 g białego sera tłustego
- pieprz
- sól
- olej do głębokiego smażenia
- natka pietruszki
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżeczka curry
- 1 papryczka czerwona chilli
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, potem odcedzić, obrać ze skóry i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę do mięsa. Następnie doprawić je do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i uformować ręcznie małe kulki. Ziarna gorczycy wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i przypiekać przez 1 minutę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej mleko, curry, prażone ziarna gorczycy i zmiksować na ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić do niego obtoczone w cieście kulki i smażyć w głębokim oleju przez 30 sekund. Następnie kulki wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki i papryczką chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do odpowiedniego naczynia, dodać do niej mleko, curry, prażone ziarna gorczycy i zmiksować na ciasto o konsystencji śmietanki. Rozgrzać mocno olej w rondlu, wrzucić do niego obtoczone w cieście kulki i smażyć w głębokim oleju przez 30 sekund. Następnie kulki wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojoną natką pietruszki i papryczką chili.
Komentarze (0)