Ziemniaki duszone z jogurtem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2326
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 15 g wędzonego boczku
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić ja drobno. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do głębokiej patelni, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego masło i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim i przełożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość przykryć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek z ziemniakami się przyrumieni. Wtedy ściągnąć składniki z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do jogurtu z czosnkiem na talerzu. Wszystko posypać bułką tartą i pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)