Ziemniaki duszone z jogurtem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2095
Ziemniaki duszone z jogurtem
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 15 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 cebula
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić ja drobno. Boczek pokroić w kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do głębokiej patelni, zalać bulionem warzywnym, dodać do tego masło i ugotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowane ziemniaki odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, wymieszać z jogurtem greckim i przełożyć na talerz. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony boczek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość przykryć, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż boczek z ziemniakami się przyrumieni. Wtedy ściągnąć składniki z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do jogurtu z czosnkiem na talerzu. Wszystko posypać bułką tartą i pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów