Sałatka z grzankami, serem i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1839
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 20 g tartego sera cheddar
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 liścia kapusty pekińskiej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 zielony ogórek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pekińskiej pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty pekińskiej. Następnie ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Składniki te oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Kromki chleba tostowego pokroić w dużą kostkę i lekko je zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zrumienione dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać tartym serem cheddar. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i wymieszać z jogurtem greckim, a następnie przelać do małej miseczki i podawać razem z sałatką.
Komentarze (0)