Sałatka z grzankami, serem i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1839
Sałatka z grzankami, serem i jogurtem
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 20 g tartego sera cheddar
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 liścia kapusty pekińskiej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście kapusty pekińskiej pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski. Kapustę czerwoną zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty pekińskiej. Następnie ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do warzyw w misce. Składniki te oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, dobrze wymieszać i wyłożyć na talerz. Kromki chleba tostowego pokroić w dużą kostkę i lekko je zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Zrumienione dodać do składników na talerzu. Wszystko posypać tartym serem cheddar. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i wymieszać z jogurtem greckim, a następnie przelać do małej miseczki i podawać razem z sałatką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów