Placki ziemniaczane z serem, sosem pomidorowym i jogurtem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2829
Placki ziemniaczane z serem, sosem pomidorowym i jogurtem
fot. Chloe Lim / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 2 kiszone ogórki
  • olej do głębokiego smażenia
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz
  • Placki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartego sera gouda
  • Sos pomidorowy:
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.

Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej drobnych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć do ziemniaków na tej samej tarce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać tarty ser Gouda i mąkę kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć małymi porcjami na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać. Składniki dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i nałożyć na placki. Na placki wyłożyć jogurt grecki i sos pomidorowy. Wszystko posypać pokrojonymi ogórkami kiszonymi i natką jarmużu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów