Placki ziemniaczane z serem, sosem pomidorowym i jogurtem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2867
Składniki:
- 200 ml jogurtu greckiego
- 2 kiszone ogórki
- olej do głębokiego smażenia
- natka jarmużu
- sól
- pieprz
- Placki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżka tartego sera gouda
- Sos pomidorowy:
- 3 pomidory
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej drobnych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć do ziemniaków na tej samej tarce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać tarty ser Gouda i mąkę kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć małymi porcjami na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać. Składniki dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i nałożyć na placki. Na placki wyłożyć jogurt grecki i sos pomidorowy. Wszystko posypać pokrojonymi ogórkami kiszonymi i natką jarmużu.
Przygotować placki: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zetrzeć do miski na tarce jarzynowej drobnych oczkach i odcisnąć z nich nadmiar wody. Cebulę obrać ze skóry i również zetrzeć do ziemniaków na tej samej tarce. Następnie wbić do tego jajko, wsypać tarty ser Gouda i mąkę kukurydzianą. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć małymi porcjami na mocno rozgrzany olej na patelni i smażyć na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: pomidory pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidory, przecier pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru oraz mieloną kolendrą i dokładnie wymieszać. Składniki dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i nałożyć na placki. Na placki wyłożyć jogurt grecki i sos pomidorowy. Wszystko posypać pokrojonymi ogórkami kiszonymi i natką jarmużu.
Komentarze (0)