Ziemniaki na słodko w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2296
Ziemniaki na słodko w cieście
fot. loloieg / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 g suszonej żurawiny
  • 20 g żółtego sera w plastrach
  • 8 pomidorków cherry
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Pomidory umyć i osączyć z wody. Dwa z nich pokroić drobno (resztę pozostawić do dekoracji) i rozgnieść widelcem na drobną masę. Do masy pomidorowej dodać część pokrojonej żurawiny oraz część pokrojonego drobno żółtego sera, po czym wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i utłuc razem z masłem, brązowym cukrem, pozostałą żurawiną i mielonymi orzechami.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Do mąki wbić jajko, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta wyciąć równe kwadraty 10 x 10 cm i łyżeczką nałożyć na nie ubite składniki. Całość zawinąć, jak cukierki. Zawinięte wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Gotowe wyciągnąć i dodać do składników na talerzu.

Wszystko udekorować całymi pomidorami i pozostałym żółtym serem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów