Ziemniaki na słodko w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2296
Składniki:
- 20 g suszonej żurawiny
- 20 g żółtego sera w plastrach
- 8 pomidorków cherry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 0,5 kg ziemniaków
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Żurawinę sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, po czym osączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno. Pomidory umyć i osączyć z wody. Dwa z nich pokroić drobno (resztę pozostawić do dekoracji) i rozgnieść widelcem na drobną masę. Do masy pomidorowej dodać część pokrojonej żurawiny oraz część pokrojonego drobno żółtego sera, po czym wymieszać i wyłożyć na talerz. Ziemniaki zalać wodą i ugotować w mundurkach. Następnie odcedzić, obrać ze skóry i utłuc razem z masłem, brązowym cukrem, pozostałą żurawiną i mielonymi orzechami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Do mąki wbić jajko, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta wyciąć równe kwadraty 10 x 10 cm i łyżeczką nałożyć na nie ubite składniki. Całość zawinąć, jak cukierki. Zawinięte wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Gotowe wyciągnąć i dodać do składników na talerzu.
Wszystko udekorować całymi pomidorami i pozostałym żółtym serem
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę. Do mąki wbić jajko, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić ciasto. Z wyrobionego ciasta wyciąć równe kwadraty 10 x 10 cm i łyżeczką nałożyć na nie ubite składniki. Całość zawinąć, jak cukierki. Zawinięte wrzucić na 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Gotowe wyciągnąć i dodać do składników na talerzu.
Wszystko udekorować całymi pomidorami i pozostałym żółtym serem
Komentarze (0)