Cassoulet
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2222
Składniki:
- 400 g białej fasoli Jaś
- 100 g surowej szynki wołowej
- 4 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe golonki wieprzowe
- 2 peta surowej białej kiełbasy
- 2 pomidory pomarańczowe
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 2 ziemniaki
- 2 goździki
- 1 cebula
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 marchew
- 1 łyżka śmietany 12%
- pęczek liści botwinki
- sól
Opis przygotowania:
Fasolę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane trzymać w ciepłym. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony rozmaryn, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego golonkę wieprzową, pokrojoną na kawałki szynkę, białą kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu mielonego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Do namoczonej wcześniej fasoli dodać pokrojoną w kostkę łodygę selera, pokrojone pomidory i marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do usmażonego mięsa. Ugotowane wcześniej ziemniaki odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko posypać liśćmi botwinki.
Komentarze (0)