Cassoulet

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2018
Cassoulet
fot. cchen / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g białej fasoli Jaś
  • 100 g surowej szynki wołowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe golonki wieprzowe
  • 2 peta surowej białej kiełbasy
  • 2 pomidory pomarańczowe
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 ziemniaki
  • 2 goździki
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 marchew
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • pęczek liści botwinki
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 3 godziny. Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane trzymać w ciepłym. Następnie cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać suszony rozmaryn, tymianek i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego golonkę wieprzową, pokrojoną na kawałki szynkę, białą kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, goździki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu mielonego i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz. Do namoczonej wcześniej fasoli dodać pokrojoną w kostkę łodygę selera, pokrojone pomidory i marchew. Całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do usmażonego mięsa. Ugotowane wcześniej ziemniaki odcedzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko posypać liśćmi botwinki.

Komentarze (0)