Węgorz gotowany z fasolą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2786
Składniki:
- 300 g świeżego lub mrożonego węgorza
- 200 g czarnej fasoli
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 pomidory
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 cebula
- cukier
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Węgorza, jeśli jest mrożony, należy najpierw rozmrozić, po czym umyć i pokroić w cienkie plastry. Następnie skropić go sokiem z cytryny i na 1,5 godziny wstawić do do lodówki. Fasolę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie w której się moczyła, odcedzić i wyłożyć na talerz. Wodę z gotowanej fasoli pozostawić. Cebulę obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojonego wcześniej węgorza, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników wlać wino wytrawne, wodę z gotowanej fasoli, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprawić do smaku przyprawami i cukrem, wymieszać i gotować do miękkości ryby. Ugotowaną rybę ściągnąć z ognia, osączyć z gotowanych składników i dodać do fasoli na talerzu. Wszystko udekorować obraną skórką z pomidorów.
Komentarze (0)