Mochi z truskawkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5716
Mochi z truskawkami
fot. love?janine / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 opakowanie żelowych miśków
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 2 zielone jabłka
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 40 dag truskawek

Opis przygotowania:

Ryż dobrze opłukać pod zimną woda. Opłukany przełożyć na sito i gotować na parze do czasu, aż zacznie się kleić. Klejący ryż przełożyć do makutry i ugnieść go, a następnie nabierać go łyżeczką i formować prostokąty mochi. Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połowy. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Jabłka, truskawki, mochi i żelki wrzucić do miseczki i zalać jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Podawać na zimno.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów