Mochi z truskawkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5716
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 opakowanie żelowych miśków
- 2 opakowania jogurtu naturalnego
- 2 zielone jabłka
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 40 dag truskawek
Opis przygotowania:
Ryż dobrze opłukać pod zimną woda. Opłukany przełożyć na sito i gotować na parze do czasu, aż zacznie się kleić. Klejący ryż przełożyć do makutry i ugnieść go, a następnie nabierać go łyżeczką i formować prostokąty mochi. Owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki pozbawić szypułek i przekroić na połowy. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Jabłka, truskawki, mochi i żelki wrzucić do miseczki i zalać jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Podawać na zimno.
Komentarze (0)