Kiełbasa biała w cieście z sosem pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 795
Składniki:
- 600 g mrożonego ciasta francuskiego
- 400 g białej parzonej kiełbasy
- 4 łyżki sezamu
- 2 białka jaj
- świeży rozmaryn do dekoracji
- Sos:
- 10 pomidorków cherry
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić, na stolnicy zawinąć w nie białą, parzoną kiełbasę i całość zlepić ręcznie. Białka jaj roztrzepać widelcem w kubku i wysmarować nimi zawinięte ciasto z kiełbasą. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać sezamem i do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Pomidorki cherry ponacinać w górnej ich części, sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i również przełożyć do miksera. Następnie wsypać do nich cukier, szczyptę soli, suszone oregano, zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Pomidorki cherry ponacinać w górnej ich części, sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i również przełożyć do miksera. Następnie wsypać do nich cukier, szczyptę soli, suszone oregano, zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)