Kiełbasa biała w cieście z sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 98
Kiełbasa biała w cieście z sosem pomidorowym
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 400 g białej parzonej kiełbasy
  • 4 łyżki sezamu
  • 2 białka jaj
  • świeży rozmaryn do dekoracji
  • Sos:
  • 10 pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, na stolnicy zawinąć w nie białą, parzoną kiełbasę i całość zlepić ręcznie. Białka jaj roztrzepać widelcem w kubku i wysmarować nimi zawinięte ciasto z kiełbasą. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posypać sezamem i do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry i przełożyć do miksera. Pomidorki cherry ponacinać w górnej ich części, sparzyć wrzącą wodą, obrać je ze skóry i również przełożyć do miksera. Następnie wsypać do nich cukier, szczyptę soli, suszone oregano, zmiksować na jednolitą masę, po czym przełożyć do miseczki i dodać do potrawy.

Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów