Samosy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 8405
Składniki:
- Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól do smaku
- Nadzienie:
- 2 małe ziemniaki
- 1/2 główki małej kapusty
- 2 średnie pomidory
- chili czerwona
- 2 małe cebule
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka bułki tartej
- trochę masła
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Kapustę kroimy w kostkę i obgotowujemy na półmiękko. Pokrojoną drobno cebulę smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy pomidory obrane ze skórki oraz chili. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się rozpadną i wtedy dodajemy kapustę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dodajemy ziemniaki drobno pokrojone, śmietanę i tartą bułkę. Trochę solimy. Wszystko mieszamy i trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy tak, jak na pierogi i szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi. Gotowe smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Po smażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy tak, jak na pierogi i szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi. Gotowe smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Po smażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze (1)
samosy są Swietne z farszem mięsnym i podawane z sosem czosnkowym! moja rodzinka się zajada...polecam