Samosy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 8405
Samosy
fot. aymlis (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • Nadzienie:
  • 2 małe ziemniaki
  • 1/2 główki małej kapusty
  • 2 średnie pomidory
  • chili czerwona
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka bułki tartej
  • trochę masła
  • sól do smaku

Opis przygotowania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy i obieramy. Kapustę kroimy w kostkę i obgotowujemy na półmiękko. Pokrojoną drobno cebulę smażymy, aż będzie szklista. Dodajemy pomidory obrane ze skórki oraz chili. Wszystko razem smażymy, aż pomidory się rozpadną i wtedy dodajemy kapustę. Dusimy jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dodajemy ziemniaki drobno pokrojone, śmietanę i tartą bułkę. Trochę solimy. Wszystko mieszamy i trzymamy na ogniu, aż zgęstnieje. Studzimy.

Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy tak, jak na pierogi i szklanką wykrawamy krążki. Na każdym krążku układamy nadzienie i zlepiamy jak pierogi. Gotowe smażymy w głębokim rozgrzanym oleju. Po smażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Komentarze (1)

samosy są Swietne z farszem mięsnym i podawane z sosem czosnkowym! moja rodzinka się zajada...polecam

Podobne przepisy

Więcej przepisów