Cheddar zapiekany z porem w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 794
Składniki:
- 350 g startego sera cheddar
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 łyżki wody
- 2 małe pory
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- świeży tymianek do dekoracji
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Rozmaryn oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Por umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę, dodać masło, starty ser cheddar i wyrobić ciasto. Dodać do tego pokrojony wcześniej por i jeszcze raz wszystko wyrobić. Następnie przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżym tymiankiem oraz rozmarynem.
Komentarze (0)