Cheddar zapiekany z porem w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 794
Cheddar zapiekany z porem w cieście
fot. Merinka (elements.envato.com)

Składniki:

  • 350 g startego sera cheddar
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki wody
  • 2 małe pory
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • świeży tymianek do dekoracji
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Rozmaryn oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Por umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wbić do tego jajko, wlać wodę, dodać masło, starty ser cheddar i wyrobić ciasto. Dodać do tego pokrojony wcześniej por i jeszcze raz wszystko wyrobić. Następnie przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wszystko wyciągnąć z piekarnika i udekorować świeżym tymiankiem oraz rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów