Sałatka z pieczoną rzodkiewką i owocami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1824
Składniki:
- 15 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka suszonej żurawiny
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 pęczek rzodkiewki
- 0,5 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki kandyzowanego imbiru
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- sól
Opis przygotowania:
Suszoną żurawinę oraz kandyzowany imbir wraz ze skórką cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie wsypać do tego łuskane ziarna słonecznika. Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, polać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć, przestudzić i dodać do pozostałych składników. Całość zasypać tłuczonymi pistacjami, wymieszać i przełożyć do kubeczków.
Komentarze (0)