Sałatka z pieczoną rzodkiewką i owocami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1824
Sałatka z pieczoną rzodkiewką i  owocami
fot. Migle Seikyte / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka suszonej żurawiny
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 0,5 szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 0,5 szklanki kandyzowanego imbiru
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • sól

Opis przygotowania:

Suszoną żurawinę oraz kandyzowany imbir wraz ze skórką cytrynową sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i przełożyć do miski. Następnie wsypać do tego łuskane ziarna słonecznika. Rzodkiewkę umyć, osączyć z wody, polać oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C i piec przez 10 minut. Upieczoną wyciągnąć, przestudzić i dodać do pozostałych składników. Całość zasypać tłuczonymi pistacjami, wymieszać i przełożyć do kubeczków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów