Mus z tuńczyka w pomidorach
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1830
Składniki:
- 200 ml soku pomidorowego
- 4 listki świeżej mięty do dekoracji
- 2 czerwone pomidory
- 2 zielone pomidory
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Na mus:
- 300 g tuńczyka w zalewie solnej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
Opis przygotowania:
Pomidory oraz miętę umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przełożyć do miksera, wlać do tego sok pomidorowy, zmiksować razem i przelać na talerz.
Przygotować mus z tuńczyka: tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski, dodać do niego masło, wlać śmietanę sok cytrynowy i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać i przełożyć do talerza z sokiem pomidorowym.
Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować mus z tuńczyka: tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski, dodać do niego masło, wlać śmietanę sok cytrynowy i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać i przełożyć do talerza z sokiem pomidorowym.
Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)