Mus z tuńczyka w pomidorach

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1617
Mus z tuńczyka w pomidorach
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml soku pomidorowego
  • 4 listki świeżej mięty do dekoracji
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 zielone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • Na mus:
  • 300 g tuńczyka w zalewie solnej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry

Opis przygotowania:

Pomidory oraz miętę umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, przełożyć do miksera, wlać do tego sok pomidorowy, zmiksować razem i przelać na talerz.

Przygotować mus z tuńczyka: tuńczyka osączyć z zalewy, przełożyć do miski, dodać do niego masło, wlać śmietanę sok cytrynowy i doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Rozgnieść widelcem, dokładnie wymieszać i przełożyć do talerza z sokiem pomidorowym.

Dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory i wszystko udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów