Bakłażan pieczony z czosnkiem, pomidorami i papryką
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6250
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 pomidory
- 3 bakłażany
- 3 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz czarny (świeżo mielony)
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Czosnek obrać ze skóry i pokroić go w drobną kostkę. Następnie bakłażany przekroić w poprzek i nałożyć na nie pokrojony wcześniej czosnek, paprykę i pomidory. Całość oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz suszonym tymiankiem i skropić oliwą z oliwek. Wszystko włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C piec do miękkości warzyw. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)