Ziemniaki smażone ze szparagami i marchewką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2023
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 4 duże ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 łyżka polewy jeżynowej do dekoracji
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym pokroić w słomkę i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kwadraty, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć łyżką cedzakową z tłuszczu, dodać do całości i oprószyć szczyptą soli. Wszystko udekorować polewą jeżynową.
Komentarze (0)