Ziemniaki smażone ze szparagami i marchewką

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1816
Ziemniaki smażone ze szparagami i marchewką
fot. JoChoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g zielonych szparagów
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 łyżka polewy jeżynowej do dekoracji
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew ze szparagami zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, po czym pokroić w słomkę i wyłożyć na talerz. Ziemniaki obrać ze skóry, pokroić na kwadraty, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osączyć łyżką cedzakową z tłuszczu, dodać do całości i oprószyć szczyptą soli. Wszystko udekorować polewą jeżynową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów