Ziemniaki smażone z pieczarkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4469
Składniki:
- 300 g małych pieczarek
- 6 łyżek łyżki oleju
- 1 kg małych ziemniaków
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- pęczek zielonego koperku
- sól
- mielony pieprz czarny
- Na sos:
- 4 małe pieczarki
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki oleju
- 1 kostka bulionu pieczarkowego z nutą maślaną
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- mielony pieprz czarny
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do brytfanki. Pieczarki obrać z błony i dodać do ziemniaków. Całość zalać olejem, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C. Wszystko piec do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Pieczarki obrać z błony, pokroić na małe kawałki i dodać do zeszklonych składników na patelni. Kostkę bulionową rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć sos z ognia i polać nim całość.
Wszystko posypać zielonym koperkiem.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Pieczarki obrać z błony, pokroić na małe kawałki i dodać do zeszklonych składników na patelni. Kostkę bulionową rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć sos z ognia i polać nim całość.
Wszystko posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)