Ziemniaki smażone z pieczarkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4469
Ziemniaki smażone z pieczarkami
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 300 g małych pieczarek
  • 6 łyżek łyżki oleju
  • 1 kg małych ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • pęczek zielonego koperku
  • sól
  • mielony pieprz czarny
  • Na sos:
  • 4 małe pieczarki
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka bulionu pieczarkowego z nutą maślaną
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • mielony pieprz czarny

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przełożyć je do brytfanki. Pieczarki obrać z błony i dodać do ziemniaków. Całość zalać olejem, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, suszonym tymiankiem, majerankiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 195°C. Wszystko piec do chwili, aż ziemniaki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Pieczarki obrać z błony, pokroić na małe kawałki i dodać do zeszklonych składników na patelni. Kostkę bulionową rozpuścić w ciepłej wodzie, wymieszać i przelać do smażonych składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć sos z ognia i polać nim całość.

Wszystko posypać zielonym koperkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów