Jabłka zapiekane z twarożkiem
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2843
Składniki:
- 4 duże jabłka o kwaśnym smaku
- 10 dkg twarożku
- 4 dkg ryżu
- 4 łyżki suszonych owoców
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Ryż ugotować na sypko. Suszone owoce umyć i namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie pokroić je na drobne cząstki. Żółtka, masło i cukier dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do masy dodać twarożek, ugotowany ryż i suszone owoce. Wszystko dobrze wymieszać. Jabłka umyć, przekroić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Wydrążone połówki jabłek napełnić masą serową i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie podlać olejem, przykryć i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 200 stopni przez 20 minut. Zapieczone jabłka wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i podawać na letnio.
Komentarze (0)