Tuńczyk z marchewką, orzechami i szparagami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1300
Tuńczyk z marchewką, orzechami i szparagami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g wędzonego tuńczyka w ziołach
  • 200 g zielonych szparagów
  • 100 g marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
  • sól
  • cukier
  • pieprz biały mielony

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Tuńczyka pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć na talerz. Następnie szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ryby na talerzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć je na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, wsypać do niej tłuczone orzechy włoskie i razem smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, pieprzu białego i dobrze wymieszać. Następnie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów