Tuńczyk z marchewką, orzechami i szparagami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1300
Składniki:
- 400 g wędzonego tuńczyka w ziołach
- 200 g zielonych szparagów
- 100 g marchewki
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka tłuczonych orzechów włoskich
- sól
- cukier
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Tuńczyka pokroić w plastry o grubości 1 cm i przełożyć na talerz. Następnie szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać do ryby na talerzu. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć je na rozgrzane mocno masło na patelni i smażyć do miękkości. Kiedy marchew zmięknie, wsypać do niej tłuczone orzechy włoskie i razem smażyć na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie doprawić do smaku szczyptą soli, cukru, pieprzu białego i dobrze wymieszać. Następnie ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)