Gruszki w winie i mleku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2635
Składniki:
- 300 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 4 goździki
- 3 łyżki polewy malinowej
- 2 szklanki czerwonego wina Bartolomeu Tinto
- 2 twarde gruszki
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 cm laski cynamonu
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 liść laurowy
Opis przygotowania:
Gruszki umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Następnie zalać je winem czerwonym i 1 szklanką wody. Wsypać do tego brązowy cukier, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, cynamon i wlać sok cytrynowy. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Wlać do tego mleko skondensowane, a całość tuż przed podaniem udekorować polewą malinową.
Komentarze (0)