Gruszki w winie i mleku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2568
Gruszki w winie i mleku
fot. zordor / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml słodkiego mleka skondensowanego
  • 4 goździki
  • 3 łyżki polewy malinowej
  • 2 szklanki czerwonego wina Bartolomeu Tinto
  • 2 twarde gruszki
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cm laski cynamonu
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 liść laurowy

Opis przygotowania:

Gruszki umyć, osaczyć z wody, obrać ze skóry i przełożyć do rondla. Następnie zalać je winem czerwonym i 1 szklanką wody. Wsypać do tego brązowy cukier, dodać ziele angielskie, liść laurowy, goździki, cynamon i wlać sok cytrynowy. Gotować przez 10 minut na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, osączyć z zalewy i wyłożyć na talerz. Wlać do tego mleko skondensowane, a całość tuż przed podaniem udekorować polewą malinową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów