Pomidory nadziewane serem i krewetkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2924
Składniki:
- 200 g sera ricotta
- 10 pomidorów lima
- 10 mrożonych krewetek
- 10 g tartego sera żółtego gouda
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 jajko
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory przekroić w górnej ich części i wydrążyć środki. Ser ricotta przełożyć do miski i zmieszać z tartym serem gouda. Dodać do tego przepuszczony przez praskę czosnek, wbić jajko, po czym wszystko doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztarte składniki przełożyć do wydrążonych pomidorów. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych i dodać do całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 7 minut. Po tym czasie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Potrawę udekorować pokrojonym w cienkie talarki zielonym ogórkiem oraz drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)