Ravioli z mięsem i szpinakiem w sosie śmietanowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4558
Składniki:
- 20 g grubo tartego parmezanu
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz;
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- Sos:
- 250 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Szpinak rozmrozić.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mieloną kolendrą oraz szczyptą pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, po czym wbić do niego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Na jeden rozwałkowany kawałek ciasta nałożyć łyżeczką małe porcje przygotowanego farszu, następnie na to nałożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Kubkiem wyciąć z całości krążki, zlepić je ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż składniki same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z gotowanej wody i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Śmietanę wymieszać z mąką w kubku i przelać do stopionego masła. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać grubo startym parmezanem oraz natką zielonej pietruszki.
Przygotować farsz: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, oprószyć je mieloną kolendrą oraz szczyptą pieprzu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do niego rozmrożony wcześniej szpinak. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, po czym wbić do niego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podsypać je mąką, podzielić na dwa kawałki i rozwałkować je na grubość 2 mm. Na jeden rozwałkowany kawałek ciasta nałożyć łyżeczką małe porcje przygotowanego farszu, następnie na to nałożyć drugi kawałek rozwałkowanego ciasta. Kubkiem wyciąć z całości krążki, zlepić je ręcznie, wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do chwili, aż składniki same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć je z gotowanej wody i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Śmietanę wymieszać z mąką w kubku i przelać do stopionego masła. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, tartą gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać potrawę.
Wszystko posypać grubo startym parmezanem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)