Burger z pitą, buraczkami sosem chrzanowo-śmietanowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1646
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 2 czerwone buraczki
- 2 pomidory
- 2 liścia sałaty lodowej
- 2 łyżki oleju
- sol
- pieprz
- Burgery:
- 350 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- Sos:
- 50 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pomidory również pokroić w cienkie plastry. Następnie chlebki pita przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund z każdej strony, po czym ściągnąć je z patelni, pokroić na kawałki, przełożyć na talerz, wyłożyć je sałatą oraz pokrojonymi wcześniej pomidorami.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wbić do niego jajko. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i smażyć je z obu stron na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu. Na burgery wyłożyć pokrojone buraczki czerwone.
Przygotować sos: śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan przełożyć razem do jednej miski. Potem wsypać do tego cukier i suszony majeranek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze rozmieszać widelcem i wyłożyć na składniki. Wszystko nakryć pozostałymi chlebkami pita.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wbić do niego jajko. Potem czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą i dobrze wymieszać. Z wymieszanych składników uformować małe kotlety i smażyć je z obu stron na rumiany kolor na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z patelni i dodać do składników na talerzu. Na burgery wyłożyć pokrojone buraczki czerwone.
Przygotować sos: śmietanę kremówkę oraz tarty chrzan przełożyć razem do jednej miski. Potem wsypać do tego cukier i suszony majeranek. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dobrze rozmieszać widelcem i wyłożyć na składniki. Wszystko nakryć pozostałymi chlebkami pita.
Komentarze (0)