Bataty z sercem wołowym w sosie śmietanowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1468
Bataty z sercem wołowym w sosie śmietanowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 8 łyżek oleju
  • 4 bataty
  • 2 ogórki małosolne
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 serce wołowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • Sos śmietanowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki drobno tartej skórki z cytryny
  • sól

Opis przygotowania:

Serce wołowe oczyścić z błon, pokroić w cienkie plastry o grubości 1,5 cm, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały, po czym dodać do tego liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskie. Następnie ugotować je do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno i przełożyć do kubka. Potem zasypać go cukrem oraz szczyptą soli, dodać do tego tartą skórkę cytrynową i razem dokładnie rozetrzeć łyżeczką. Do roztartych składników wlać śmietanę, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Bataty dokładnie umyć osączyć z wody, pokroić w cienkie plastry o grubości 0,7 mm i smażyć je do miękkości, na średnim ogniu na 6 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz z sosem. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanym pozostałym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać ugotowane wcześniej serca wołowe, oprószyć je suszonym majerankiem, solą, pieprzem i smażyć do chwili, aż się lekko przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do składników na talerzu. Wszystko udekorować ogórkami małosolnymi i podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów