Twaróg zapiekany z pesto i pomidorami
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5412
Składniki:
- 400 g białego sera twarogowego chudego
- 6 pomidorków cherry
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 białko jajka
- pieprz
- sól
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- pęczek rukoli
- 1 ząbek czosnku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć do miksera. Wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, dodać obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i całość zmiksować. Następnie ser twarogowy pokroić ostrym nożem na duże kawałki, wysmarować je białkiem jajka i oprószyć bułką tartą. Przygotowany ser przełożyć na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarować go zmiksowanymi wcześniej składnikami pesto i położyć na to pokrojone w cienkie plastry pomidorki cherry. Wszystko oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)