Farfalle z warzywami w sosie śmietanowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3704
Składniki:
- 40 g makaronu farfalle
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 ogórek zielony
- Na sos śmietanowy:
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Ogórka pokroić w cienkie plastry. Cukinię pokroić w plastry, po czym sparzyć 1 szklanką lekko osolonej wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do pokrojonych warzyw. Makaron farfalle zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i połączyć z warzywami.
Przygotować sos śmietanowy: oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Następnie czosnek przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Całość oprószyć szczyptą pieprzu. Dodać tarty parmezan i dusić przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę i szybko wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę.
Przygotować sos śmietanowy: oliwę rozgrzać na patelni, dodać masło i dokładnie rozmieszać. Następnie czosnek przepuścić przez praskę i dodać do wymieszanych składników. Całość oprószyć szczyptą pieprzu. Dodać tarty parmezan i dusić przez 30 sekund na małym ogniu. Potem ściągnąć z ognia, dodać do tego śmietanę i szybko wymieszać. Gotowym sosem polać potrawę.
Komentarze (0)