Ziemniaki smażone z pietruszką i miętą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2883
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- garść świeżej mięty
- szczypta mielonej papryki czerwonej
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniak, miętę i pietruszkę umyć i osączyć z wody. Następnie pietruszkę z miętą pokroić drobno. Ziemniaki zalać 2 l wody, po czym ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, po czym oprószyć szczyptą soli, mielonej papryki i dodać do tego pokrojoną miętę z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ziemniaki się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)