Ziemniaki smażone z pietruszką i miętą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2883
Ziemniaki smażone z pietruszką i miętą
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • garść świeżej mięty
  • szczypta mielonej papryki czerwonej
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniak, miętę i pietruszkę umyć i osączyć z wody. Następnie pietruszkę z miętą pokroić drobno. Ziemniaki zalać 2 l wody, po czym ugotować w mundurkach do miękkości i odcedzić. Odcedzone obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki, po czym oprószyć szczyptą soli, mielonej papryki i dodać do tego pokrojoną miętę z pietruszką. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż ziemniaki się przyrumienią. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów