Pietruszka w sosie czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1898
Składniki:
- 1 kg pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka soku cytrynowego
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki cukry pudru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, skropić sokiem cytrynowym i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć do miski, zasypać go cukrem pudrem i zalać jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym pietruszkę na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć do miski, zasypać go cukrem pudrem i zalać jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym pietruszkę na talerzu.
Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)