Pietruszka w sosie czosnkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1898
Pietruszka w sosie czosnkowym
fot. ssour / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 kg pietruszki (korzeń)
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • Sos:
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki cukry pudru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, skropić sokiem cytrynowym i przełożyć na talerz.

Przygotować sos: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę, przełożyć do miski, zasypać go cukrem pudrem i zalać jogurtem naturalnym. Doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i polać tym pietruszkę na talerzu.

Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów