Filety cielęce z pietruszką i ciecierzycą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2096
Filety cielęce z pietruszką i ciecierzycą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g polędwicy cielęcej
  • 150 g ciecierzycy w zalewie
  • 15 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 kg korzenia pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Korzeń pietruszki umyć pod bieżącą woda, po czym zalać 1 l wody, dodać do tego obrane ze skóry dymki i gotować do miękkości. Następnie odcedzić, dymkę wyciągnąć, a ugotowaną pietruszkę zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Polędwicę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i mielonym tymiankiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać do tego porcje mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia podlać mięso niewielką ilością letniej wody. Gotowe dodać do zmiksowanej pietruszki. Do wytworzonego sosu z duszonego mięsa dodać pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną drobno papryczkę chili, ugotowaną wcześniej dymkę oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko smażyć pod przykryciem do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów