Filety cielęce z pietruszką i ciecierzycą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2096
Składniki:
- 200 g polędwicy cielęcej
- 150 g ciecierzycy w zalewie
- 15 g wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki letniej wody
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 kg korzenia pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Korzeń pietruszki umyć pod bieżącą woda, po czym zalać 1 l wody, dodać do tego obrane ze skóry dymki i gotować do miękkości. Następnie odcedzić, dymkę wyciągnąć, a ugotowaną pietruszkę zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Polędwicę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą i mielonym tymiankiem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju, po czym dodać do tego porcje mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia podlać mięso niewielką ilością letniej wody. Gotowe dodać do zmiksowanej pietruszki. Do wytworzonego sosu z duszonego mięsa dodać pokrojony w kostkę boczek, pokrojoną drobno papryczkę chili, ugotowaną wcześniej dymkę oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Wszystko smażyć pod przykryciem do czasu, aż boczek się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)