Hayashi rice
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2857
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Gulasz:
- 450 g łopatki wołowej
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 150 g przecieru pomidorowego
- 20 g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 marchew
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyścić, pozbawić trzonków, a kapelusze pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.
Przygotować gulasz: mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż zbrązowieje. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego mięsa. Następnie dodać do tego pokrojone grzyby i całość zalać winem czerwonym. Składniki oprószyć suszonym tymiankiem i dusić do chwili odparowania połowy wina. Następnie wlać do tego bulion warzywny, sos sojowy, sos Worcestershire, przecier pomidorowy i dodać liście laurowe. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowany wcześniej ryż.
Przygotować gulasz: mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż zbrązowieje. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego mięsa. Następnie dodać do tego pokrojone grzyby i całość zalać winem czerwonym. Składniki oprószyć suszonym tymiankiem i dusić do chwili odparowania połowy wina. Następnie wlać do tego bulion warzywny, sos sojowy, sos Worcestershire, przecier pomidorowy i dodać liście laurowe. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowany wcześniej ryż.
Komentarze (0)