Hayashi rice

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2857
Hayashi rice
fot. Zooey_ / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Gulasz:
  • 450 g łopatki wołowej
  • 250 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 20 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 marchew
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego

Opis przygotowania:

Warzywa, mięso oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie oczyścić, pozbawić trzonków, a kapelusze pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przełożyć go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.

Przygotować gulasz: mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć do chwili, aż zbrązowieje. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do smażonego mięsa. Następnie dodać do tego pokrojone grzyby i całość zalać winem czerwonym. Składniki oprószyć suszonym tymiankiem i dusić do chwili odparowania połowy wina. Następnie wlać do tego bulion warzywny, sos sojowy, sos Worcestershire, przecier pomidorowy i dodać liście laurowe. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Gotowy gulasz ściągnąć z ognia i zalać nim ugotowany wcześniej ryż.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów