Eierkoek

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1898
Eierkoek
fot. Joris Leermakers / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g chipsów czekoladowych
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki letniego mleka

Opis przygotowania:

Jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i razem miksować mikserem z cukrem przez 3 minuty. Po tym czasie wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wlać letnie mleko i dodać 2 łyżki masła. Składniki ponownie zmiksować na jednolitą masę. Blachę do pieczenia wysmarować 2 łyżkami masła, przełożyć na nią zmiksowane, formując łopatką okrągłe kształty. Całość posypać chipsami czekoladowymi i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Piec na złoty kolor, a upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)