Ziemniaki pieczone z parmezanem i pietruszką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1794
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 1 kg małych ziemniaków
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 0,5 łyżeczki przypraw do ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, po czym przełożyć je do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni i upiec do miękkości. Następnie natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Upieczone wcześniej ziemniaki przełożyć na rozgrzany olej na patelni, oprószyć je szczyptą soli, natką zielonej pietruszki, przyprawą do ziemniaków i tartym parmezanem. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż parmezan zacznie się rozpuszczać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)