Torcik wielkanocny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2375
Składniki:
- 200 g gotowych cukierków-jajek
- 100 g białej czekolady
- 2 okrągłe suche wafle
- Na polewę:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka ciemnego rumu
- Na wypełnienie:
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g serka mascarpone
- 4 łyżki zaparzonej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
Opis przygotowania:
Przygotować polewę: czekoladę połamać na drobne kawałeczki i rozpuścić na małym ogniu razem z rumem. Rozpuszczoną przelać na okrągłe, suche wafle, po czym dokładnie rozsmarować łopatką, włożyć do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlać do niej przestudzoną, zaparzoną kawę, dodać ser mascarpone, wsypać kakao i całość zmiksować ponownie na jednolitą masę.
Powstałą masę przełożyć na wafel z czekoladą i nakryć drugim waflem z czekoladą. Dodać do tego cukierki-jajka i posypać startą na tarce białą czekoladą.
Przygotować wypełnienie: śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Wlać do niej przestudzoną, zaparzoną kawę, dodać ser mascarpone, wsypać kakao i całość zmiksować ponownie na jednolitą masę.
Powstałą masę przełożyć na wafel z czekoladą i nakryć drugim waflem z czekoladą. Dodać do tego cukierki-jajka i posypać startą na tarce białą czekoladą.
Komentarze (0)