Orzeszki parzone z pietruszką i sokiem z cytryny
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1789
Składniki:
- 500 g orzeszków laskowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 9,5 lyżeczki mielonego cynamonu
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Orzechy laskowe pozbawić łupiny i oczyścić ze skóry. Rozgrzać mocno na patelni oliwę z oliwek, dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać obrane orzechy laskowe, oprószyć je mielonym cynamonem i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i dusić jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)