Orzeszki parzone z pietruszką i sokiem z cytryny

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1770
Orzeszki parzone z pietruszką i sokiem z cytryny
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g orzeszków laskowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 9,5 lyżeczki mielonego cynamonu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i posiekać drobno. Orzechy laskowe pozbawić łupiny i oczyścić ze skóry. Rozgrzać mocno na patelni oliwę z oliwek, dodać posiekaną wcześniej natkę zielonej pietruszki, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać obrane orzechy laskowe, oprószyć je mielonym cynamonem i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Potem wlać do tego sok cytrynowy, doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i dusić jeszcze przez 30 sekund. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów