Tatar holenderski
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2988
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 10 dag orzeszków pinii
- 3 łyżki majonezu
- 3 kromki chleba razowego
- 3 liście bazylii
- 3 goździki mielone
- 1 cebula
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- sól
Opis przygotowania:
Mięso umyć, osaczyć z wody i pokroić drobno. Następnie dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do mielonego mięsa. Dodać do tego także mielone goździki, gałkę muszkatołową, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Chleb razowy pozbawić skórek i wysmarować majonezem. Na kromki z majonezem przełożyć uformowane ręcznie kotlety z wymieszanego mięsa. Połowę orzeszków pinii przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu (drugą połowę pozostawić) i smażyć przez 40 sekund. Potem orzeszki smażone zmieszać z niesmażonymi i posypać całą potrawę. Wszystko udekorować listkami bazylii
Komentarze (0)