Ziemniaki smażone w sosie z chili i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3275
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- olej do głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- Na sos:
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka tartego sera żółtego
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, pokroić na ćwiartki, a następnie włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie oprószyć je szczyptą soli.
Przygotować sos: masło stopić na patelni, dodać do niego czosnek granulowany oraz pokrojoną drobno paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim usmażone ziemniaki.
Przygotować sos: masło stopić na patelni, dodać do niego czosnek granulowany oraz pokrojoną drobno paprykę chili. Smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu, po czym wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty ser żółty, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotowy sos ściągnąć z ognia i polać nim usmażone ziemniaki.
Komentarze (0)