Pupusa z boczkiem, kapustą i sosem pomidorowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2716
Pupusa z boczkiem, kapustą i sosem pomidorowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • Na pupusę:
  • 300 g białej fasoli w zalewie
  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • Na sos pomidorowy:
  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę poszatkować drobno, po czym zalać 1 l lekko osolonej wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do odcedzonej kapusty. Warzywa zalać octem jabłkowym, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać keczupem.

Przygotować pupusę: fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zmiksowanej fasoli. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, wbić jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować płaskie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do zarumienienia. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, potem bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów