Pupusa z boczkiem, kapustą i sosem pomidorowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2716
Składniki:
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 marchew
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- Na pupusę:
- 300 g białej fasoli w zalewie
- 20 g wędzonego boczku
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- Na sos pomidorowy:
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę poszatkować drobno, po czym zalać 1 l lekko osolonej wrzącej wody i po 3 minutach odcedzić. Marchew zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do odcedzonej kapusty. Warzywa zalać octem jabłkowym, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz cukrem, wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać keczupem.
Przygotować pupusę: fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zmiksowanej fasoli. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, wbić jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować płaskie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do zarumienienia. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, potem bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować pupusę: fasolę osączyć z zalewy, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do zmiksowanej fasoli. Wsypać do tego mąkę kukurydzianą, tarty parmezan, wbić jajka, doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Z wymieszanych składników uformować płaskie kotlety. Uformowane kotlety przełożyć na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć z obu stron do zarumienienia. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Przygotować sos pomidorowy: czosnek obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku wlać przecier pomidorowy, potem bulion warzywny i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)