Ziemniaki smażone z chorizo, jajkiem i awokado
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2020
Składniki:
- 20 g kiełbasy chorizo
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 dojrzale awokado
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz awokado umyć i osączyć zwody. Kiełbasę chorizo pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w ćwiartki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Następnie ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, obrać je ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną kiełbasę i paprykę. Składniki smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojone wcześniej ziemniaki. Całość oprószyć przyprawą do ziemniaków, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Potem wbić do tego jajka i smażyć do chwili ścięcia się samych białek. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i podawać z pokrojonym awokado.
Komentarze (0)