Pizzoccheri
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3318
Składniki:
- 30 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 1 szklanka letniej wody
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka tartego parmezany
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 300 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 szklanka ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę białą oraz szpinak pokroić drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Przygotować ciasto: mąkę gryczaną przesypać na stolnicę i wymieszać z mąką pszenną oraz solą. Do wymieszanych składników wlać ciepłą wodę, wyrobić gładkie ciasto, podsypać mąką i rozwałkować na grubość 2 mm. Pokroić je nożem w cienkie paski o szerokości 1,5 cm i długości 10 cm i pozostawić na stolnicy przez 15 minut do wyschnięcia. Następnie do dużego rondla wrzucić pokrojone wcześniej ziemniaki, kapustę i szpinak, zalać 2 l lekko solonej wody i gotować na średnim ogniu do miękkości ziemniaków. Kiedy to nastąpi, wrzucić do tego pokrojone paski ciasta. Całość zamieszać drewniana łyżką i gotować razem przez 3 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, odcedzić na sicie i przełożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na stopionym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać tarty parmezan, smażyć przez 30 sekund, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)