Kaczka w bulionie z kurkami i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2380
Składniki:
- 500 ml wody
- 30 g kurek (grzybów)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 udka z kaczki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi kopru naciowego
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 drobiowa kostka rosołowa
- 0,5 kg małych śliwek
- 0,5 łyżeczki grubej soli kamiennej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso, śliwki oraz grzyby umyć i osączyć z wody. Śliwki pozbawić pestek, grzyby oczyścić i odciąć końcówki trzonków, czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso z kaczki, oprószyć pieprzem, solą oraz majerankiem i przyrumienić w rondlu. Przyrumienione zalać wodą. Dodać do tego kostkę rosołową, całą cebule, pokrojoną na kawałki marchew, łodygi kopru naciowego i gotować do miękkości mięsa. Ugotowane ściągnąć z ognia i wraz z bulionem przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać oczyszczone kurki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać pozbawione pestek śliwki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Gotowe dodać do potrawy. Dwie łyżki oliwy zmiksować mikserem z bazylią i polać potrawę. Całość posypać grubą solą kamienną.
Komentarze (0)