Lasagne z pomidorami, serem i szpinakiem
Oceń:
(6 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6029
Składniki:
- 300 g makaronu lasagne
- 300 g sera ricotta
- 200 g szpinaku
- 6 pomidorów
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- natka zielonej pietruszki
- świeża bazylia do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Szpinak posiekać drobno. Makaron lasagne wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować go do jego miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i rozłożyć płatami na tacy. Następnie cebule obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone wcześniej pomidory, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano oraz mieloną kolendrą. Całość wymieszać i smażyć do miękkości pomidorów. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i trzymać w ciepłym. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na drugiej patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie smażony szpinak ściągnąć z ognia i wymieszać go z serem ricotta. Wymieszane składniki przełożyć na płaty ugotowanego makaronu na tacy, a na nie nałożyć usmażone pomidory. Układać w taki sposób warstwy, aż do wyczerpania składników. Następnie wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec przez 15-20 minut. Upieczone składniki wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki oraz świeżą bazylią.
Komentarze (0)