Ras Malai

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3714
Ras Malai
fot. secretlondon123 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1,5 l mleka 3,2 %
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka tłuczonych pistacji
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 0,5 szklanki soku cytrynowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • szczypta szafranu

Opis przygotowania:

Jeden litr mleka zagotować w rondlu. Do gotującego się mleka wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Kiedy mleko się zsiądzie i utworzy się serwatka, składniki należy ściągnąć z ognia i przelać je na gazę nałożoną na cedzak. Składniki na gazie przelać 1 szklanką zimnej wody, odcedzić i odcisnąć ręcznie nadmiar wody. Odcedzone składniki przełożyć do melaksera i miksować przez 30 sekund. Ze zmiksowanych składników uformować małe placki i wrzucić je na 1 l gotującej się wody. Gotować przez 1,5 minuty, a następnie odcedzić łyżką cedzakową i przełożyć do miski. 0,5 l mleka przelać do kolejnego rondla, dodać do tego szczyptę szafranu, wsypać cukier, kardamon, migdały, pistacje i wszystko zagotować. Zagotowane składniki wymieszać, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 1 minutę, aby powstał syrop. Gotowy syrop ściągnąć z ognia, zalać nim placki w misce i lekko przestudzić. Przestudzone wstawić do lodówki na 30 minut.

Komentarze (0)