Krupnik z kurkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1301
Składniki:
- 200 g kurek
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 marchew
- 1 cebula
- 0,5 selera
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Kurki dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego połowę pokrojonych drobno kurek, a resztę pozostawić w całości. Dodać do tego liście laurowe i ziele angielskie.
Grzyby w rondlu wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, seler i wsypać kaszę jęczmienną. Całość wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Wtedy dodać do tego pozostałe całe kurki. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.
Grzyby w rondlu wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, seler i wsypać kaszę jęczmienną. Całość wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Wtedy dodać do tego pozostałe całe kurki. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)