Krupnik z kurkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1021
Krupnik z kurkami
fot. DanielVincek (elements.envato.com)

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 0,5 selera
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ziemniaki, marchew oraz seler obrać ze skóry, umyć i pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Kurki dokładnie oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego połowę pokrojonych drobno kurek, a resztę pozostawić w całości. Dodać do tego liście laurowe i ziele angielskie.

Grzyby w rondlu wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew, seler i wsypać kaszę jęczmienną. Całość wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Wtedy dodać do tego pozostałe całe kurki. Wszystko doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów