Pappardelle z kurkami i z żółtkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1918
Składniki:
- 200 g świeżych kurek
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Na makaron:
- 1,5 szklanki maki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki maki do podsypania ciasta
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kurki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osączyć z wody.
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niego jajka, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 1 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne paski o szerokości 4 cm. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody z oliwa z oliwek i na wrzątek rzucić pocięte paski ciasta. Całość zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Na koniec dodać do tego żółtka jaj i wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niego jajka, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 1 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne paski o szerokości 4 cm. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody z oliwa z oliwek i na wrzątek rzucić pocięte paski ciasta. Całość zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Na koniec dodać do tego żółtka jaj i wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)