Pappardelle z kurkami i z żółtkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1059
Pappardelle z kurkami i z żółtkiem
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżych kurek
  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Na makaron:
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki maki do podsypania ciasta

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kurki dokładnie oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osączyć z wody.
Przygotować makaron: mąkę przesypać na stolnicę, wbić do niego jajka, wyrobić gładkie ciasto, podsypać je mąką i rozwałkować na grubość 1 mm. Rozwałkowane pokroić w podłużne paski o szerokości 4 cm. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody z oliwa z oliwek i na wrzątek rzucić pocięte paski ciasta. Całość zamieszać drewnianą łyżką i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Ugotowany makaron odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, po czym dodać do niego oczyszczone wcześniej kurki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 4 minuty na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Na koniec dodać do tego żółtka jaj i wszystko posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

0 komenatrzy

Podobne przepisy