Grzanki z kurkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2049
Grzanki z kurkami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g świeżych kurek
  • 5 g tartego sera żółtego
  • 2 łyżki masła
  • 2 kromki chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kurki dokładnie oczyścić, odciąć końcówki, po czym opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Masło stopić na patelni, dodać oczyszczone kurki i smażyć pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem smażone grzyby oprószyć suszoną kolendrą, czosnkiem granulowanym, szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nadal smażyć przez 5 minut. Gotowe ściągnąć z ognia i trzymać pod przykryciem. Następnie rozgrzać olej na patelni, włożyć do tego kromki chleba i smażyć grzanki z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę grzanek, należy posypać je tartym serem żółtym i smażyć do czasu, aż ser się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać smażonymi kurkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów