Szprotki smażone z ogórkiem i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2930
Szprotki smażone z ogórkiem i chili
fot. rob_rob2001 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 szklarniowe ogórki
  • 2 jajka
  • 1 kg świeżych szprotek
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 garść świeżej papryczki chili
  • bazylia
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Szprotki oczyścić z wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą i osączyć z wody. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie oczyszczone szprotki panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanej ze składnikami bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ryby ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pokrojonych ogórków na talerzu. Dodać do tego papryczki chili i pokrojoną limonkę z cytryną. Całość udekorować świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów