Szprotki smażone z ogórkiem i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3241
Składniki:
- 2 szklarniowe ogórki
- 2 jajka
- 1 kg świeżych szprotek
- 1 cytryna
- 1 limonka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 garść świeżej papryczki chili
- bazylia
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórki obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Szprotki oczyścić z wnętrzności, umyć pod bieżącą wodą i osączyć z wody. Jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz pieprzu. Następnie oczyszczone szprotki panierować w roztrzepanych jajkach, potem w wymieszanej ze składnikami bułce tartej i smażyć na rumiany kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na średnim ogniu. Usmażone ryby ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pokrojonych ogórków na talerzu. Dodać do tego papryczki chili i pokrojoną limonkę z cytryną. Całość udekorować świeżą bazylią.
Komentarze (0)