Chili faszerowane i smażone
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1724
Składniki:
- 4 zielone papryki chili
- 4 czerwone papryki chili
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- olej go głębokiego smażenia
- pieprz
- sól
- Nadzienie:
- 35 g wędzonego boczku
- 35 g tartego sera cheddar
- 30 g tartego parmezanu
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Papryki czerwone oraz zielone umyć, osączyć z wody, naciąć je na całej długości nożem z jednej strony i usunąć nasiona.
Przygotować nadzienie: boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do miski. Do pokrojonego boczku wsypać tarty ser cheddar, parmezan i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i łyżeczką przełożyć do środka wydrążonych wcześniej papryk. Następnie mleko przelać do miski, wbić do niego jajko i razem dobrze rozmieszać widelcem.
Do drugiej miski wsypać bułkę tartą, po czym nadziane papryki namoczyć najpierw w roztrzepanym mleku z jajkiem, potem w bułce tartej i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju w rondlu na rumiany kolor. Usmażone składniki wyciągnąć z oleju i osuszyć.
Przygotować nadzienie: boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i przełożyć go do miski. Do pokrojonego boczku wsypać tarty ser cheddar, parmezan i wbić do tego jajko. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i łyżeczką przełożyć do środka wydrążonych wcześniej papryk. Następnie mleko przelać do miski, wbić do niego jajko i razem dobrze rozmieszać widelcem.
Do drugiej miski wsypać bułkę tartą, po czym nadziane papryki namoczyć najpierw w roztrzepanym mleku z jajkiem, potem w bułce tartej i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju w rondlu na rumiany kolor. Usmażone składniki wyciągnąć z oleju i osuszyć.
Komentarze (0)