Tofu smażone z fasolką w sosie chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1750
Składniki:
- 350 g tofu
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- sól
- Sos:
- 4 czerwona papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i smażyć je na rozgrzanej patelni z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do fasolki na talerzu.
Przygotować sos: paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i wlać wodę. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, cukrem, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej tofu.
Przygotować sos: paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i wlać wodę. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, cukrem, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej tofu.
Komentarze (0)