Tofu smażone z fasolką w sosie chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1750
Tofu smażone z fasolką w sosie chili
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g tofu
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • Sos:
  • 4 czerwona papryki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Tofu pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i smażyć je na rozgrzanej patelni z obu stron do chwili, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do fasolki na talerzu.

Przygotować sos: paprykę chili pozbawić nasion i posiekać drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać posiekaną wcześniej paprykę i smażyć ją przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego przecier pomidorowy i wlać wodę. Wszystko doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, cukrem, wlać sok cytrynowy i dokładnie wymieszać. Całość zagotować, po czym ściągnąć z ognia i nałożyć na usmażone wcześniej tofu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów